Pakketjes

Aan de slag met verpakkingsmateriaal voor je webshop

E-commerce biedt vele kansen om online een onderneming of “side-hustle” te starten. Er zijn steeds meer mensen die dit inzien, en webshops poppen dan ook uit de ‘online’ grond. Wist je bijvoorbeeld dat het aantal webshops tussen 2010 en 2019 is verdrievoudigd? Indien je momenteel webshopeigenaar bent, vraag je je wellicht af hoe je je webshop producten voorzien van een unieke, onderscheidende verpakking bij klanten kunt afleveren, én de producten daarbij de bescherming kunt bieden die ze nodig hebben. In dit blog bespreken we de mogelijkheden die het werken met degelijk verpakkingsmateriaal biedt voor webwinkels. 

Wat valt onder verpakkingsmateriaal voor webshops?

Wat betreft webshop verpakkingen, kun je alle kanten uit. Bij de gemiddelde groothandel voor verpakkingsmateriaal, vind je verpakkingsmateriaal voor webshops in vele soorten en maten. Je kunt zelf de ultieme vepakking samenstellen door de verschillende mogelijkheden te bekijken en hierin een afweging te maken. Kies bijvoorbeeld ervoor om te werken met verzendzakken. Deze bestaan in allerlei maten en uitvoeringen en bieden je de mogelijkheid om producten gemakkelijk te verzenden. Een andere optie is om te werken met verzendenveloppen. Van papier tot aan plastic enveloppen, tot aan papieren enveloppen met luchtkussenzak; de mogelijkheden zijn divers. Indien je producten met diverse afmetingen efficiënt in één verpakking wilt kunnen versturen, kies dan voor wikkelverpakkingen zoals zelfklevende ‘wrapsheets’. 

Kartonnen dozen als verpakkingsmateriaal

Wanneer je meerdere producten samen wilt kunnen verzenden, of als je webshop producten groot zijn, dan bieden kartonnen dozen een uitkomst. Kartonnen dozen zijn in grote aantallen te verkrijgen. Daarnaast kun je deze met bijvoorbeeld luchtkussentjes of opvulchips laten vullen. Zo zorg je voor een verzendverpakking die je webshopproducten goed beschermt. Ook kun je dozen laten bedrukken, of zelfs op maat laten maken, om zo een unieke webshop verzendverpakking te realiseren. Wanneer je de doos laat bedrukken met het logo en de slogan van je webwinkel, laat je aan de ontvanger maar ook alle tussenpersonen zien: “Dit is een pakket van webshop X”. Zo zorg je voor onderscheidend verpakkingsmateriaal waarmee je jouw producten laat opvallen, zonder dat van de verzendverpakking zijn ontdaan. Door de verpakking van een originele slogan te voorzien, kun je je tevens onderscheiden van concurrenten en aan merkbekendheid bouwen. 

Lees tip:  Het belang van goede relatiegeschenken: bouw sterke banden met klanten

Hoe realiseer je de webshop verpakking?

Heb je al in kaart gebracht welke verpakkingsmaterialen vereist zijn om je webshop producten te verpakken? Goed bezig! Maar… heb je ook al een beeld van de verpakkingsmachines die het verpakkingsproces kunnen vergemakkelijken? Als je te maken hebt met palletladingen met (verpakte) producten, kan de lading bijvoorbeeld worden beschermd door deze te omwikkelen met folie. Een omwikkelde palletlading is bovendien gemakkelijker te vervoeren. Meteen een goede stap om het verpakkingsproces te versoepelen dus. 

Je kunt kiezen voor diverse verpakkingsmachines die het verpakkingsproces efficiënter kunnen laten verlopen. Voorbeelden zijn dozensluitmachines waarmee je de dozen eenvoudig laat dichten nadat ze zijn voorzien van de bestelde producten en eventueel van het nodige opvulmateriaal. Wanneer je een verpakking realiseert die bestaat uit folie welke nog gedicht mocht worden, is het slim om te investeren in een sealapparaat. Ook kun je het verpakkingsproces vergemakkelijken door de verpakkingsruimte te voorzien van een of meerdere degelijke paktafels. Een goede inpaktafel is wellicht nét datgene wat het verpakkingsproces efficiënter kan maken, doordat de verpakkingsmaterialen hier onder handbereik liggen en personeel er comfortabel aan kan werken.

1 reactie

  1. Bedankt voor het delen van deze informatie over verpakkingsmateriaal. Ik zou graag een eigen webshop willen beginnen en ben aan het kijken naar de mogelijkheden. Duurzame materialen gebruiken vind ik ook erg belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *