Wat is multiplex?

Je kan jouw tafel van een blok massief hout laten maken. Dit is de meest natuurlijke en pure vorm van hout die je kan gebruiken. Maar heb je ooit gedacht aan een lichtere versie van massief hout? Multiplex misschien? Misschien ben je dit al tegenkomen tussen dat ene kado van vorig jaar die je had ontvangen via RB Laser – Lasergesneden cadeaus!

Multiplex

Laten we eerst iets anders uit de wereld helpen. Het verschil tussen triplex en multiplex. Misschien heb je online wel eens een van de twee of allebei de begrippen voorbij zien komen. Zowel triplex als multiplex zijn meerdere dunne platen van massief hout. Deze platen worden aan elkaar gelijmd en op zo’n manier aan elkaar gelijmd dat de lagen vrijwel onzichtbaar zijn. Zoals de namen al aangeven bestaat een plaat triplex uit 3 lagen massief hout en multiplex uit 5 of meer lagen. Allebei zijn dus hetzelfde alleen zit er een verschil in het aantal lagen hout. Dit kan je overigens gebruiken voor hout lasersnijden.

Onzichtbare lagen

Hoe kan het dan mogelijk zijn dat je de lagen bijna nooit kan tellen? Ten eerste wordt er dus gebruik gemaakt van platen van massief hout. Dit zijn niet perfect in elkaar passende platen zoals je zou verwachten maar juist oneven platen. Deze oneven platen in combinatie met lijm zullen perfect elkaar aan elkaar houden. De lagen worden ook wel fineerlagen genoemd. Deze worden kruislings aan elkaar vastgelijmd en daarna zo erg op elkaar geperst dat de lagen verdwijnen.

Voordelen multiplex

Na al deze details over multiplex denk je nu vast oke maar waarom zou ik voor multiplex kiezen voortaan dan? Nou om de volgende punten. Multiplex heeft dezelfde natuurlijke hout uitstraling als massief hout. Ondanks het feit dat er behoorlijk wat werk zit in het klaarmaken van multiplex, kost het klaarmaken van massief hout meer tijd. De oneven lagen van multiplex bevatten ook stukken hout uit bomen die normaal gesproken niet gebruikt worden. Multiplex is dus duurzamer omdat er zuiniger gebruik gemaakt worden van de bomen.  De delen van bomen die voor massief hout niet gebruikt worden kunnen wel gebruikt worden voor multiplex platen. Tot slot is multiplex vlakker dan massief hout waardoor het makkelijker is om met multiplex te werken. Hierdoor kan multiplex ook veel preciezer afgewerkt worden.

Lees tip:  Aan de slag met verpakkingsmateriaal voor je webshop

Multiplex in het kort

Multiplex is plaatwerk dat bestaat uit minimaal 5 lagen. Multiplex bestaat dus uit meerdere lagen dan triplex. Massief hout en multiplex zien er eigenlijk even natuurlijk uit en dat terwijl multiplex duurzamer is. Waarom zou je niet voor multiplex gaan als zuinigere optie?

1 reactie

  1. We vinden het ook belangrijk om duurzame materialen te gebruiken. Plaatwerk is er natuurlijk in veel verschillende opties te vinden. Multiplex lijkt ons handig en sterk materiaal voor ons project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *